ĮKVEPIANČIOS STIKLINIŲ DUŠŲ REALIZACIJOS

Esame įpratę matyti standartinius stiklinių dušų sprendimus – kampinis dušas, dušas nišoje arba pusapvalis kampinis dušas. Tai sprendimai, kada gyvenamojo būsto erdvė nėra didelė, o žmogus yra taupus ir praktiškas – tame nėra nieko blogo. Nėra abejonių, kad stiklinis dušas turi būti pirmiausiai praktiškas, o kainos atžvilgiu ekonomiškas.

Tačiau kada yra statomas didelio ploto modernus gyvenamasis namas arba viešbutis, kurio bendras plotas yra, pavyzdžiui 900 m² ar daugiau, ir kur biudžetas nėra problema, o architektui suteikiama kūrybinė laisvė, tada stiklinis dušas gali tapti meno kūriniu ir nuostabia interjero detale.

AUKŠTO LYGIO DIZAINAS

Stiklinis dušas
Stiklinis dušas iš bronzinio stiklo

Projektuojant erdvesnę vonios patalpą galimi neįtikėtini stiklinių dušų sprendimai panaudojant lenktą stiklą. Kaip matome šioje nuotraukoje stiklinis dušas nėra visiškai uždaras, tačiau išspręstas taip, kad vanduo nepatektų už stiklinio dušo ribų.

Ant pakylos sumontuotas bronzinis stiklas neturi jokios vertikalios sujungimo siūlės – yra vientisas. Bronzinis stiklas suteikia patalpai švelnaus ir šilto atspalvio. Ši stiklinė sala-dušas turi vandens padavimą iš grindų, kuris kyla iki lubų, ir tokiu būdu vanduo patenka ant žmogaus.

Stiklinė pertvara sumontuota per visą patalpos aukštį, todėl nereikalingi papildomi metaliniai laikikliai ir įvairios tvirtinimo detalės. Galutinis rezultatas – modernus minimalistinis dizainas. Atspindžiai lenkto stiklo plokštumoje suteikia savo žavesį.

Neabejotinai – tai dušas ypatingam žmogui.

Kitas puikus stiklinio dušo pavyzdys – dušas dviems asmenims. Lenkto stiklo pertvaros pratęsia lenktas sienas su mozaikinėmis plytelėmis.

Ši stiklinė dušo kabina taip pat yra be durų, tiesiog su atvira anga, per kurią žmogus laisvai gali įeiti ir išeiti.

Vandens padavimas suprojektuotas lubose – stiklinio dušo apskritimo centre.

Skaidrus stiklas panaudotas kaip neutrali skaidri medžiaga, kuri neuždengia kitų gražių plokštumų – mozaikinių plytelių sienos. Be abejonių, šiame duše stiklinėmis pertvaromis norėta suformuoti erdvę, neakcentuojant pačio stiklo, o tik atskiriant vandens patekimą už jo ribų – todėl stiklas bespalvis.

Stiklinis dušas
Stiklinis dušas dviems asmenims
stiklinis dušas
Stiklinis dušas iš lenkto stiklo

Įdomu yra tai, kad stiklinės dušo pertvaros stovi be jokių papildomų metalinių laikiklių, nors pats stiklas nėra patalpos aukščio. Grindyse yra suformuotas lenktas metalinis lovelis, į kurį įstatytas stiklas.

Dušo grindys yra vienoje plokštumoje su vonios kambario grindimis, nuolydis suformuotas tik dušo kabinos viduje. Jokių bortelių ar pakylų.

Suoliukas dušo viduje tik parodo, kad apie viską buvo pagalvota, ir kiekviena detalė išpildyta nepriekaištingai. Šis stiklinis dušas vizualiai nesumažina vonios kambario erdvės ir puikiai atlieka savo funkciją.

 

NATŪRALI ŠVIESA DUŠE

stiklinis dušas
Stiklinis dušas

Kitas paprastas stiklinio dušo pavyzdys parodo, kad baimė turėti langą duše yra nepagrįsta. Rytinė saulės šviesa vonios patalpoje – ir netgi dušo kabinoje  – yra sprendimas, aktyvinantis žmogaus energiją bei jo darbingumą iš pačio ryto. Šiuo atveju medinis lango rėmas nerekomenduotinas.

Atkreipkite dėmesį, kad sieninės plytelės suklijuotos tik dušo zonoje, visos kitos sienos gali būti dažytos drėgmei atspariais dažais. O, pavyzdžiui, klinikų dušuose, kur higienos reikalavimai aukštesni, gali būti naudojama PVC ruloninė sienų danga, kuri yra vienalytė – neturinti siūlių.

Nesant galimybei vandens surinkimo trapo įleisti į grindis, gali būti formuojama pakyla, kuri taip pat gražiai užbaigia vonios patalpos zonavimą. Tai ypač aktualu rekonstrukcijos atveju, kada nėra vietos grindų konstrukcijoje.

Augalai duše ant palangės liudija, kad čia gyvena laisvi ir kūrybingi žmonės, siekiantys kuo daugiau natūralumo.

Panaudotas saikingai ir tinkamoje vietoje grūdintas stiklas suteikia namams prabangos, todėl ši medžiaga yra plačiai naudojama architektų ir dizainerių.

 

DUŠAS MANSARDOJE

Ar manote, kad gyvenamojo namo mansardoje, kur yra šlaitinės lubose, nėra galimybių įrengti stiklinio dušo? Netaisyklingų formų stiklas yra pjaustomas prieš grūdinimą, nes po grūdinimo stiklas sustiprėja apie 5-6 kartus, o po grūdinimo stiklas nepjaustomas.

Kaip matome nuotraukoje – dušas įstiklintas per visą vonios kambario plotį, nepaisant nuožulnių lubų. Įėjimas į dušą suprojektuotas centre – per aukščiausią patalpos vietą.

Tokiame stikliniame duše žmogus tikrai gali atsipalaiduoti, negalvojant apie vandens patekimą už dušo ribų, kadangi dušo kabina suformuota sandariai kaip nedidelė patalpa.

Stiklinio dušo sandarumą padidina metaliniai loveliai, suformuoti visu stiklinių plokštumų perimetru.

Stiklinis dušas
Stiklinis dušas mansardoje
stiklinis dušas
Stiklinis dušas mansardoje

 

PUSIAU ATVIRAS DUŠAS

Atviras dušas miegamojo kambario erdvėje? Kodėl gi ne.

Iš tiesų, yra drąsių žmonių, nes paklauskite savęs, kas norėtų tokio atviro dušo, kuris nuo lovos atskirtas tik 10 mm storio stiklo plokštuma. Šis pusiau atviras stiklinis dušas įrengtas viename Graikijos viešbutyje.

Nors šis sprendimas reikalauja ypač gero patalpų vėdinimo, tačiau dizaino prasme yra gražus. Stiklinė dušo pertvara nėra visiškai skaidri – ant stiklo užklijuota plėvelė su viešbučio pavadinimu, ir užrašai sukomponuoti taip, kad iš toli žiūrint išryškėja moters veido siluetas.

Pastebėtina, kad stiklo plokštuma įleista į lubų nišą, o tai suteikia galimybę formuoti vakarinį paslėptą apšvietimą. Nerūdijančio plieno dušo galva taip pat integruota lubose, o didelis kiekis purkštukų suteikia lietaus efektą. Natūralaus lietaus imitavimas pagerina atsipalaidavimo efektą maudantis.

Medinės grindys duše – puiki priemonė jaukumui kurti, kadangi žmogaus pėdos tiesiogiai liečiasi su šia natūralia medžiaga.  

stiklinis dušas
Stiklinis dušas viešbučio kambaryje
stiklinis dušas
Stiklinis dušas viešbučio kambaryje

 

STIKLINĖ SALA

Grįžkime prie lenktų formų. Šis cilindro formos stiklinis dušas suprojektuotas viešbučio, esančio Nyderlandų sostinėje Amsterdame, kambaryje.

Tai neabejotinai įdomus ir drąsus sprendimas, naudojamas tuomet, kai nėra laisvų sienų, kur būtų galima statyti stiklinį dušą.

Atkreipkite dėmesį, kad stiklinės lenktos durys yra stumdomos, todėl dušo sandarumas nuo vandens yra išspręstas. Vandens padavimas – per grindyse sumontuotą metalinį stovą.

Tai puikus sprendimas, turint omenyje, kad galbūt tai buvo vienintelė išeitis, kur dar buvo galimybė įrengti stiklinį dušą šiame viešbučio kambaryje.

 

Stiklinis dušas
Stiklinis dušas viešbučio kambaryje

STIKLINIŲ DUŠŲ GAMYBA

GRŪDINTO STIKLO KAINOS

APVALIŲ VEIDRODŽIŲ FOTO GALERIJA